Har du det stramt med at skulle tilbage på kontoret eller studiet? Er du blevet lidt menneskesky i din hjemmeisolation, og tænker du pludselig mere på bakterier end på relationer?

Det kan være grænseoverskridende at vende tilbage til den tætte kontakt med kolleger og studiekammerater nu, hvor vi alle er blevet så obs på kontaktsmitte, smitte gennem luften, behovet for at spritte af og meget mere.

IoT kan hjælpe dig til en mere tryg hverdag sammen med kolleger og medstuderende – både ved at mindske risikoen for spredning af virus gennem luften, ved at optimere rengøringen, sikre optimal udnyttelse af kontorpladserne og overvåge spritdispenseren, så den ikke løber tør.

Man kan godt undre sig over, om virksomheder og kommuner helt ved, hvordan de kan udnytte fordelene ved IoT– helt aktuelt i forhold til coronasmitte, men også for at reducere andre former for smitte!

For selvom corona forhåbentlig snart er på retræte, så drømmer ingen af os næppe tilbage til de årlige sæsoner med host, nys og snotnæser, og tapre kolleger, der ligesom en selv kæmper sig på arbejde med feberblanke øjne til årets smittesprederbegivenhed?

Jeg tror, at vores kultur har ændret sig under coronatiden, så den slags ikke længere ses som heltemodigt, men tværtimod som ukollegialt.

Men er der ikke også andre findings fra de seneste år, vi kan tage med videre?
Jo det er der da! Vi skal blive så meget bedre til at gøre rent og lufte ud på vores arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, skoler, daginstitutioner og plejehjem! Og det kan IoT bidrage til.

Covid-19 smitter gennem kontaktflader – det har vi helt styr på, og vi spritter og spritter. I hvert fald hvis der er sprit i dispenseren, og hvis dispenseren står det rigtige sted…
Vidste du, at du kan sætte et radiomodul på dispenseren, så du får besked, når den trænger til en refill? Og du kan tjekke, om medarbejdere eller elever faktisk bruger de dispensere, I har sat op? Måske skal de flyttes, eller der skal kommunikeres anderledes overfor målgruppen for at nudge den til at spritte af.

Med IoT-sensorer og heatmap-løsninger får du overblik over kontor- og studiepladser og kan se, hvilke pladser, der benyttes mest og hvilke, der ikke er brugt. Dvs. som bruger kan du vælge en ren plads, og som administrator kan du nøjes med at gøre rent, hvor det er nødvendigt og dermed holde udgiftsniveauet nede. Ren win-win.

Men covid-19 smitter også ved dråbesmitte. Vi udånder jo alle små dråber, når vi taler, synger, hoster mv., og vi ved fra studier, at disse små dråber kan hænge i luften i lang tid, hvis de ikke luftes ud. Så udluftning er godt. Og så skal du undgå, at indendørsluften bliver for tør, for tør luft gør dråberne små. Det betyder, at de kan hænge længere tid i luften og udgøre en højere risiko for eventuel dråbesmitte.

Smitterisikoen stiger selvfølgelig også, når der er mange mennesker til stede i samme lokale eller storrum, hvor udluftningen er dårlig, eller luften bliver recirkuleret. Når flere mennesker er samlet i et lokale uden tilstrækkelig udluftning, vil CO2-niveauet stige – derfor er et forhøjet CO2-niveau en god indikator på, at man dels er mange samlet og dels, at luften trænger til ”udskiftning”.

Det er hér, IoT er en god medspiller: Vi kan bruge IoT-sensorer til at reducere risikoen for spredning af virus indendørs på skoler og på arbejdspladser – fx ved at realtidsmåle på luftfugtighed og CO2-niveau i lokalet. Luftfugtigheden skal helst være over 40 % og CO2-niveauet under 1000 ppm: Så har man de bedste muligheder for at reducere spredningen af eventuel virus indendørs.

Det kan fx godt være lidt bekymrende, når man læser tidligere undersøgelser af luftkvaliteten i danske folkeskoler, som påpeger, at ventilationen i mere end halvdelen af skolerne er utilstrækkelig. Så kan det undre, at man som kommune ikke har tænkt IoT ind i ligningen. Der findes jo smarte IoT-sensorer, der viser status på indendørsklimaet, og som foreslår et ”brain-break” midt i undervisningen, og at man åbner vinduerne, når CO2 niveauet bliver for højt. Mere avanceret behøver det i virkeligheden ikke være. Det er godt for indlæringen, og det mindsker smittespredningen – corona eller ej!

Læs mere om, hvordan du effektiviserer ejendomsadministration og facility management ude og inde med dataopsamling og intelligente IoT-løsninger. I får bedre udnyttelse af jeres arealer og kan opnå store energibesparelser og optimere ressourceforbruget.

Læs mere her
Ulla Hesberg Jensen

Har du lyst til at høre mere om, hvordan smarte sensorer nemt kan forbedre jeres indeklima, reducere jeres rengøringsudgifter og mindske sygefraværet, så tag endelig fat i mig for en snak!
Ulla Hesberg Jensen, Partnership & Products

Send mig en mailConnect på LinkedIn